ЕС не успя да постигне съгласие по законодателството за новите геномни техники

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Проектозаконът вероятно ще бъде спрян в Съвета поне за още една година

В сряда, 26 юни, дискусията по окончателното предложение на белгийското председателство на Съвета за преодоляване на задънената улица относно законодателството за новите геномни техники (NGT) бе премахната от дневния ред на срещата на посланиците на ЕС. Причината е липсата на подкрепа от някои държави-членки, особено Полша.

Една година след предложението на ЕК, правителствата на ЕС не успяха да постигнат необходимото мнозинство за приемане на обща позиция относно правилата за новите ГМО, съобщиха източници от белгийското председателство.

Ден по-рано министърът на земеделието на Полша Чеслав Шиекерски обяви, че е малко вероятно страната да подкрепи закона въпреки усилията на белгийското председателство.

“Не разполагахме с достатъчно време, за да анализираме въздействието на това предложение”, заяви Шиекерски пред журналисти по време на срещата на министрите на земеделието в Люксембург в понеделник.

Осигуряването на подкрепата на Варшава щеше да бъде достатъчно, за да се преодолее патовата ситуация и да се пристъпи към изпълнение на предложението.

Проектозаконът вероятно ще бъде спрян в Съвета поне за още една година, тъй като се очаква унгарското и полското председателство да не постигнат значителен напредък по предложението на ЕК. И двете страни гласуваха на всички заседания против проекта за регламент.

Предизвикателства и Противоречия

Неуспехът да се осигури подкрепата на Варшава беше ключов момент, тъй като тази подкрепа би позволила на предложението да продължи напред. Въпреки усилията на политиците в ЕС да се възползват от потенциалните ползи от новите геномни технологии, разхлабването на правилата за НГТ остава спорен въпрос.

Докато продължават споровете и законодателството остава в застой, поляризацията относно новите геномни техники се задълбочава. През следващата година унгарското и полското председателство на ЕС ще имат тежката задача да постигнат напредък по досието, което ще бъде ключово за бъдещето на НГТ в Европа.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама