Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество. Има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея, каза пред bTV токсикологът от ВМА Силвия Стойкова. Олеамид е широко разпространено около нас вещество. Има го в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи токсикологът.
Както вчера “Агрозона” писа от асоциация “Активни потребители” направиха изследване на 12 марки лютеница. Те са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.
Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.
От Агенцията по храните посочват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, което е производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. От БАБХ посочват още, че е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид. Възможен е и обратният процес – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са “потенциално опасни”, успокояват от агенцията.
Още по темата:
Откриха наркотично вещество в българска лютеница