Токсиколог: Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотик

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотично вещество. Има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея, каза пред bTV токсикологът от ВМА Силвия Стойкова. Олеамид е широко разпространено около нас вещество. Има го в храни, които съдържат растителна мазнина, посочи токсикологът.

Както вчера “Агрозона” писа от асоциация “Активни потребители” направиха изследване на 12 марки лютеница. Те са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.

Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира председателят на асоциацията Богомил Николов.

От Агенцията по храните посочват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, което е производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. От БАБХ посочват още, че е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид. Възможен е и обратният процес – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт. Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са “потенциално опасни”, успокояват от агенцията.

Още по темата:

Откриха наркотично вещество в българска лютеница

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements