Телешкото месо скоро ще бъде дефицитно в световен мащаб

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

В скоро време ще бъде трудно растящото търсене на телешко месо в Азия и други части на Земята да бъде задоволено, тъй като предлагането не изостава. Това е изводът в доклад на експерти от американското министерство на земеделието (USDA), след като са направили анализ на световния пазар на телешко месо, пише proplanta.de. Най-голямо изоставане в производството в идните години се очаква в САЩ, Канада и Австралия.

Експертите на USDA очакват, че производството на телешко и говеждо месо през 2015 г. ще намалее в тези страни с около 860 хил.т. или 1,4% до 58,7 млн.т. Причината за свиването в САЩ и Австралия са епизодичните суши.

В следствие на намалените доставки на говеждо месо, в много държави цената му се повиши. По данни на Европейската комисия кланиците в САЩ и Канада искат повече от 4 евро за килограм, което може да се сравни с 3,60 евро за килограм средна цена в Европа. През януари 2014 г. разликата в средната цена на говеждото в Бразилия и Австралия в сравнение с тази в Европа беше 1,70 евро за килограм.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама