За да понижат цената на млякото, руски производители добавят към него вода, а за да скрият това, добавят и нишесте, и дори шокиращи “съставки” като тебешир, вар, гипс. До този извод са стигнали специалисти от контролиращия орган Россельхознадзор, изучавайки най-популярните начини за фалшифициране на млечната продукция, пише agroinfo.com.
Сред най-честите случаи са добавяне на растителни мазнини. От мляко с прибавени растителни мазнини се правят предимно млечно-кисели продукти. Методът се прилага основно при козе мляко. Нерядко производителите използват и суровина с намалена масленост, вместо пълномаслена.
Измами има и при сметаната, където също се влагат растителни мазнини, соеви протеини, нишесте и други добавки. В маслото вместо млечна мазнина често се използва растителна, влагат се маргарин и хидрогенирани мазнини. В сиренето се влага много вода, соевият протеин и растителните мазнини се използват и при него.