Тържищните цени на храните за пръв път отбелязват спад за 2023 г.

Оранжерийните зеленчуци поевтиняват, но млечните продукти продължават да се движат нагоре
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица спада с 0,53% до 2,467 пункта. От началото на годината равнището на индекса се е повишило с 6,12% (от 2,316 пункта). Това е първият спад на нивото на ИТЦ за повече от два месеца и вторият за тази година.
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати поевтиняват с 8% до 3,67 лева за килограм през последната седмица. Цената на оранжерийните краставици пада с 8,6 % и те се купуват по 5,20 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 0,5% до 4,21 лева за килограм в края на седмицата, отбелязва БТА.
Картофите поевтиняват с 2,5 % и се продават по 1,15 лева за килограм, а морковите отстъпват с 3,2 % и се търгуват по 1,20 лева за килограм. Зелето се купува по 0,86 лева за килограм.
Ябълките поскъпват с 4,5% и се купуват по 1,40 лева за килограм. Лимоните поевтиняват с 4 стотинки и се купуват по 2,40 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 2,7% и се търгуват по 1,92 лева за килограм. Бананите падат с 1,3% и се продават по 3,10 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,1% и се търгува по 11,43 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 1,3% повече – по 18,46 лева за килограм.
Олиото поевтинява с 0,3% и се продава по 3,73 лева за литър в края на седмицата.
Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,2% и се търгува по 2,57 лева. Пилешкото месо отстъпва с 1,5% до 6,04 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,2% и се продава по 2,52 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ понижава цената си с 4,3% до 1,34 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 1,2% и се купува по 3,17 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,40 лева за брой на едро в края на седмицата.