Търсенето на традиционните европейски млечни продукти за износ ще се увеличава и ще бъде подкрепяно от нарастващото световно население и увеличението на доходите. Това очакват експертите на Европейската комисия, които представиха по време на конференция в Брюксел своите наблюдения относно прогнозираното развитие на европейските селскостопански пазари за периода 2018-2030 г.
Въпреки това световната търговия в този сектор ще нараства много по-бавно, отколкото през последното десетилетие. Доминантна роля ще имат ЕС и Нова Зеландия. До 2030 г. ЕС ще може да осигури близо 35% от световното търсене, като ще се съсредоточи повече върху продукти с добавена стойност, като например биопродукти или продукти със защитени географски указания.
Износът от ЕС на сирене, масло, обезмаслено мляко на прах, пълномаслено мляко на прах и суроватка на прах се очаква да нарасне средно с около 330 000 тона еквивалент на мляко на годишна база. Що се отнася до пазара на ЕС, ще са необходими близо 900 000 т допълнително мляко годишно, за да се задоволи търсенето на традиционни млечни продукти, което се състои предимно в сирене. В същото време консумацията на сурово мляко ще продължи да намалява в ЕС.
Производството на мляко в ЕС ще претърпи скромно увеличение през 2018-2030 г., средно с 0,8% годишно. Производството се оценява на 167 млн. тона през 2018 г. и се очаква да достигне 182 млн. тона до 2030 г. Добивите на мляко до 2030 г. ще се увеличат със 17% над нивото от 2017 г. Въпреки това процесът ще се развива по-бавно в сравнение с предходните десетилетия поради ограниченията свързани с екологията по отношение на производството на мляко.