Търсенето на испански чесън се увеличава заради кризата с коронавируса в Китай

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Откакто преди няколко седмици Световната здравна организация заяви, че коронавирусът е международна здравна заплаха, китайският износ на чесън е спаднал, както и тези на много други продукти от тази азиатска страна. В същото време потребителите недоверчиво гледат на възможността  болестта да се разпространи върху храните, идващи от тази страна, чиито стандарти за безопасност не са толкова високи, колкото европейските.

Около 80% от чесъна, продаван в света, се отглежда в Китай, така че въздействието върху международния пазар е забележително. „Търсенето на испански чесън скочи бързо“, казва Луис Фернандо Рубио, директор на Националната асоциация на производителите и търговците на чесън (ANPCA) в Испания. „Забелязахме значително увеличение на броя на поръчките от тези пазари, които купуваха много китайски чесън поради неговите конкурентни цени. В резултат на това цените се възстановиха, но може би не колкото очакваното, като се има предвид търсенето. “

По-високи европейски стандарти 

Според представителя на тази асоциация, която представлява голям дял от испанското производство на чесън, много европейски вносители осъзнават, че стандартите за продоволствена сигурност, предлагани от европейското производство, са по-високи от тези от друг произход. „Това е нещо, което ние защитавахме от дълго време и което никога не беше оценено. С настоящата ситуация обаче, качествата на испанския чесън, който е подложен на строг контрол на производството и маркетинга, стават релевантни. Освен това продуктът има по-нисък въглероден отпечатък поради близостта си до европейските пазари. “

„Сега, при санитарната криза заради Коронавирус, доставките са под напрежение, тъй като понякога не можем да изпълним всички поръчки“, казва още Луис. “Ще трябва да видим какво ще се случи по-късно с цялата продукция, която се провежда в Китай, и въздействието, което би могло да окаже върху пазарите, ако има припокриване с новата реколта.”

Според Луис Фернандо Рубио, вътрешната консумация на чесън в Китай се увеличава през последната година, най-вече заради използването на продукта като натурално лекарство. „Ситуацията, през която световният пазар на чесън преминава  в момента, заедно с голямото увеличение на консумацията на чесън в Азия, ни кара да мислим, че тази година ще имаме добра кампания“.

Площта с испански чесън, беше намалена с 3% в кампанията 2019/2020, до 27 594 хектара. Добивите обаче са добри, като обемът на производството достига 274 641 тона, а качеството се подобрява благодарение на добрите метеорологични условия по време на отглеждането и прибирането на реколтата.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА