Тъмен шоколад и зелен чай подобряват концентрацията и повишават енергията

Според проучване тъмният шоколад и зеленият чай са най-добрата комбинация за енергийно подсилване, съобщава „Фокус“ като се позовава на The Telegraph. По време на изследването експерти от Северноаризонския университет в САЩ са наблюдавали мисловните реакции на участници, които са консумирали шоколад с различно съдържание на какао. Тези, които хапвали шоколад с 60% какао – минималното количество, при което шоколадът се определя като “тъмен”, били с по-изострено внимание, но това повишило и кръвното им налягане. Изследователите стигнали до извода, че ако към тъмния шоколад се добави съдържащата се в зеления чай аминокиселина L-теанин, стойностите на кръвното налягане спадат.
Проучването е публикувано в списанието NeuroRegulation и се основава на резултати от 122-ма доброволци на възраст между 18 и 25 години. Комбинацията от тъмен шоколад и зелен чай не се предлага на пазара, но производители вече проявяват интерес.