Изследване: 1 от 10 сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

През май тази година друго изследване, направено от  „Сдружение за достъпна и качествена храна“ показа, че само 1 от 5 овчи сирена и кашкавали са направени изцяло с овче мляко

Изследване на 10 вида български овче сирене и кашкавали, показва, че само един вид от тестваните овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко.

Фрапиращ е и резултата на биволско сирене без нито грам биволско мляко

Останалите 9 млечни продукта, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. Тестовете са поръчани и финансирани от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.

„Тази, за съжаление, очевидно широко разпространена практика сред българските производители на сирена, не само ощетява потребителите, които плащат по-високата цена. Тя е опасна, тъй като въвежда в заблуждение хора, които купуват„овче сирене“ по здравословни причини, а не единствено заради вкусовите качества на продукта“, каза Андрей Велчев, Председател на управителния съвет на „Сдружението за достъпна и качествена храна“.

„Констатираното нарушение е нарушение и на принципите на конкуренцията, защото към настоящия момент 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва. Така тези иначе реномирани производители на овче сирене се облагодетелстват неправомерно от използването на продукти с по-ниска себестойност и така получават конкурентно предимство пред коректните български производители“, добави Андрей Велчев.

Част от решението на проблема, според Сдружението, би могло да бъде приемането на отраслов стандарт, който доброволно да се спазва. Но държавата трябва, в лицето на БАБХ и КЗП, да изиграе своята решаваща роля за контрол и санкции на некоректните производители.

„Сдружението за достъпна и качествена храна“ припомня, че наличието на суровини и съставки, които не са изрично упоменати в етикетите на крайния продукт, е забранено.

Сдружението, направило изследването, настоява за законови промени

„Настояваме за законови промени, които да разрешат на държавните контролни органи да оповестяват публично имената на компании, нарушаващи разпоредбите за произвеждане на качествени храни“ каза Андрей Велчев.

„Недопустимо е държавата да толерира производители, които мамят клиентите, трупат неправомерни печалби и застрашават здравето на хората“, допълва той.

Ако и този път резултатите не доведат до нужните мерки за защита на потребителите, предстои да проведем нарочна пресконференция с която да оповестим следващите ни стъпки целящи максимално широка възможност за информиран избор на българското общество при покупка на некачествени хранителни продукти продавани в търговската верига, допълни г-н Велчев.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements