Светла Боянова, Агрион Финанс: Готови сме да финансираме всички разходи и инвестиции на фермерите при улеснени условия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
6 Минути

 Процедурата от кандидатстването до отпускането на средствата в „Агрион Финанс” отнема само няколко дни, а разходите за клиента са по-малко

Визитка:

Светла Боянова е изпълнителен директор на „Агрион Финанс” – специализирано дружество за кредитиране и лизинг за агросектора. Тя е родена в гр. Сливен. Притежава магистърска степен по Счетоводство и контрол и по Маркетинг от Стопанската академия в Свищов. Кариерният й път е изцяло свързан със сектор земеделие като от 2006 г. насам заема различни ръководни постове. Светла Боянова работи в „Агрион” от 2013 г.

Отскоро компанията “Агрион Финанс” работи на пазара на земеделските кредити. Какъв е интересът към Вашите продукти?

„Агрион Финанс” е финансираща институция, регистрирана според всички изисквания в БНБ за небанково дружество. Ние сме част от лидера в управлението на земеделски активи „Агрион”, което ни даде възможност да структурираме финансови продукти, които отговарят изцяло на техните нужди и изисквания. От месец март тази година предлагаме кредити и лизинг специално предназначени за фермери. Те започват от 10 000 лв. и нямат лимит на отпуснатите средства, нито на сектора, в който е избрал да се развива кредитоискателят. Това ни прави предпочитан партньор за средните и по-дребни производители, които досега нямаха възможност да договорят преференциални условия през големите банки.

Каква е процедурата за отпускане на кредити?

Изискванията и цялостната процедура са много по-опростени спрямо традиционното финансиране. На първо място не изискваме купища документи, идеална кредитна история, подробни бизнес планове. Не държим на поръчители, съдлъжници или допълнителни обезпечения като апартаментите, къщите или друго имущество на кредитоискателя. Подхождаме към всяко запитване индивидуално. Правим много по-бърза обработка на кредитното искане. Реално процедурата от кандидатстването до отпускането на средствата в „Агрион Финанс” отнема само няколко дни спрямо месеци при други финансиращи институции. Не на последно място разходите за клиента са много по-малко. На практика той не дължи нищо преди да е получил желаната сума. Можем да подготвим и всички необходими документи от негово име, ако той желае, а фермерът получава индивидуален погасителен план и опитен екип от висококвалифицирани специалисти, които са на негово разположение.

Какво обезпечение искате от кандидатите за финансиране?

Обезпечението по всичките ни финансови продукти е земеделска земя. За кредитите можем да осигурим финансиране, което покрива до 80% от пазарната й стойност, а за лизинга – 100%. Избрахме именно този подход, тъй като искаме да сме от полза на онези фермери, които нямат други активи, а са останали с отрязан достъп до средства, точно, когато най-много имат нужда от тях.

Разкажете повече за продуктите, които предлагате.

Основните ни финансови продукти са три: кредит за оборотни средства, универсален ипотечен кредит и лизинг за покупка на земя. Оборотното финансиране покрива нуждата от свежи пари за ежемесечни разходи – за торове и препарати, за работни заплати и други. Инвестиционният кредит на „Агрион Финанс” е подходящ както за купуването на земя, така и за покупката на нова техника, за изграждане на складови бази – като цяло за модернизация на стопанствата. Финансираме дори покупката на цели бизнеси в земеделието. Лизингът обаче си остава основен инструмент за фермерите за осигуряване на още земя.

Какво представлява лизингът на земя?

Лизингът дава възможност на земеделците да закупят земята, която обработват като изплащат нейната стойност в определен период от време. Така си осигуряват предсказуемост на разходите и най-вече спокойствие за бъдещите инвестиции в тази земя. Точно тук експертизата на „Агрион” е от ключово значение, тъй като ние познаваме особеностите на пазара и можем да  я оценим бързо и обективно.

Кредитите ви са разработени спрямо нуждите и изискванията на земеделския бранш. Бихте ли подкрепили и други сектори, които имат нужда от финансиране?

Нашите кредитни продукти са насочени основно към земеделци – структурирани са изцяло да отговорят на спецификите на този бизнес и спрямо предизвикателствата, пред които са изправени фермерите. Но сме готови да подкрепим всеки собственик или наследник на земеделска земя, чиято стойност може да покрие изискуемия праг, независимо дали планира активно да се занимава със земеделие или не.

Какви такси и комисионни събирате?

Ние нямаме такса за разглеждане и обработка на документи – на практика земеделецът не дължи нищо преди реално да получи по сметката си необходимите му средства. Добрата новина за нас е, че фермерите взимат все по-информирани решения по отношение на техния кредитен портфейл. Вече много повече се интересуват какво би станало, ако в един момент не могат да си плащат заема и съответно проучват всички възможни варианти преди да се подпишат под нов кредит.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements