“Агрион Финанс” отпуска кредити за покупка на още земя по улеснена процедура

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Покупката на земя може да се финансира чрез тегленето на кредит от финансираща институция. Възможностите в тази посока са свързани с универсален инвестиционен кредит (или т.нар. инвестиционно финансиране) или на лизинг. И ако допреди няколко години подобни финансови продукти в земеделието се приемаха за екзотика, днес са разпознаваеми и използвани в бранша.  Лидер в предлагането на кредити за земеделие е „Агрион Финанс”, което представя финансовите си решения на Международното селскостопанско изложение БАТА АГРО, което се провежда от 16-ти до 19-ти май на летището в Стара Загора. Представители на агробизнеса коментираха, че бавните и сложни процедури по отпускане на кредити спират възможностите за развитие на динамичен сектор като земеделието. Затова земеделците търсят алтернативи в лицето на специализираните кредитни дружества.

„Агрион Финанс” предлага кредит за оборотни средства, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са подходящи и за средните и по-дребни земеделци, които не могат да покрият сложните изисквания на големите финансови институции или нямат необходимата кредитна история, разказаха експертите. Дружеството няма лимит на отпуснатите средства. Кредитите на „Агрион Финанс” започват от 10 000 лв., но имат клиенти, получили и над 2 млн. лв. Компанията финансира дори покупката на цели земеделски стопанства. Обезпечението, което приема, е земеделска земя.

Покупката на земя от фермерите може да стане при много по-малък процент самоучастие и дори без първоначална вноска. При универсалния ипотечен кредит от „Агрион Финанс” финансирането покрива до 80% от цената на земята. При лизинга за покупка на земя процентът достига дори 100. Това е най-високият процент финансиране на пазара на земеделски кредити в момента. За фермера означава, че ако си е харесал даден парцел и договорената от него сума по сделката съвпадне с оценката на дружеството – компанията я купува вместо него, а клиентът вместо да затваря свободни средства, започва да я изплаща на части.

Погасителните планове се правят индивидуално спрямо възможностите на фермера, като вноските се разсрочат до 10 години. Прогнозите на „Агрион Финанс” са за увеличаване на търсенето на земеделски кредити в по-кратки срокове. Наблюденията на дружеството са, че фермерите изплащат задълженията си редовно. За година на пазара вече има клиенти с изцяло изплатен първи кредит и редовно обслужван втори. Компанията е  реализирала сделки за финансиране във всички земеделски общини.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements