През последните две години търговските вериги в Гърция са повишили цените на стоките от първа необходимост – яйца, мляко, захар, плодове и месо са поскъпнали средно с 14%, съобщава БНР. Съюзът на потребителите и Националната статистическа агенция са публикували данни за завишаване на цените по схемата „постепенно”, което се усеща от потребителите в месечния разход за храна.
Според производители и търговци причини за увеличението на цените са по-високи данъци и по-скъпите електричество и горива. За експертите това е спекулация, защото в ценообразуването не се отчита намаляването на разходите за производство – ниски заплати на работещите и понижаването на цените на много от суровините.
Покупателната способност на гърците за две години е намаляла с 22%. Потребители коментират, че увеличението на цените на хранителните продукти е нелогично.
В резултат в края на седмицата много гърци, които живеят в пограничните райони с България, предпочитат да пазаруват у нас.