Стара Загора и Пловдив са лидерите по производството на розово и лавандулово масло. През 2015 г. в Стара Загора са произведени 961 кг. розово масло и 97, 1 т. лавандулово. В Пловдив съответно 160 кг. и 27,5 тона, следва Пазарджик със 77 кг.
Производството за цялата страната през изминалата година е било общо 1 468 кг розово масло и 186 тона лавандулово. Това става ясно от първото подобно проучване, направено от Министерство на земеделието и храните (МЗХ). Анкетирани са 50 предприятия, чиито дестилерии са разположени в Бургас, Варна, Добрич, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Шумен. По-голямата част от предприятията са регистрирани като търговски дружества, а останалите 7 са кооперации, еднолични търговци и физически лица.
В анкетираните предприятия са преработени над 5 500 тона розов цвят и са получени почти 372 тона готова продукция от розово масло, розова вода, конкрет и абсолю.
В готовата продукция от розово масло са вложени над 4 850 тона розов цвят. За производството на розова вода са вложени над 264 тона розов цвят. Произведени са 370 тона розова вода.
При спазване на изискванията за производство на биологична продукция са произведени 283 кг розово масло и почти 170 тона розова вода.
За направата на продукти от лавандула са вложени 14 673 тона суровина, като са получени 193.8 тона готова продукция от лавандулово масло, лавандулова вода и сушена лавандула.