Със сключването на договор за сътрудничество в областта на овцевъдството с Франция, ще можем да предложим на техния пазар превъзходните вкусови качества на нашата продукция. Това каза в интервю за „Фокус” Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация.
Франция е втора по производство на овце, след Испания и в същото време – тя има недостиг от 60% – 70% на агнешко месо. „Французите ще дадат разплоден материал – чистокръвни кочове и кръстоски, които ще заплодят нашите овце. После получените животни ще бъдат угоени в България до 35 килограма, може би ще има специални депа, в които да се угояват, след това ще бъдат оценени в кланици по системата (S)EUROP и след това ще бъдат реализирани на френския пазар”, обясни Чилингиров.
Цялото споразумение за сътрудничество между България и Франция в сферата на овцевъдството се осъществява по европейски проект, с пари от европейките фондове. Този проект има 4 етапа, като първият етап е така нареченият пробен етап, за да се види дали българските овцевъди могат да се справят. „Чрез договора ще планираме работата си. Тук вече всеки стопанин ще получи реална цена за това, което е произвел – произвел си качествени агнета – получаваш добра цена, не си добър стопанин – съответно ти се плаща по-малко. По този начин ще се развие и конкуренцията”, каза още Бисер Чилингиров.
Договорът ще бъде подписан днес от Националната овцевъдна асоциация, Развъдната организация Ил дьо Франс за България, Националната асоциация на животновъдите в България и Съюза на животновъдите в България, посредник е Министерство на земеделието и храните, а контролен орган ще бъде Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще присъства на официалното подписване на споразумението.