Спирулина – не само суперхрана, но и решение на недохранването в развиващите се страни

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Суперхраната спирулина набира все по-голяма популярност сред любителите на здравословното хранене, тя обаче може да има и значима роля в борбата с недохранването в развиващите се държави, пише theguardian.com. За разлика от други суперхрани като киноа например, при които нарасналото потребление от западни потребители се е отразило негативно на местните, които ги отглеждат, при спирулината ситуацията е различна.

Водораслото е една от най-древните форми на живот на Земята. То е една от най-концентрираните храни на планетата и в него се намират източници на всички 8 жизненоважни аминокиселини, както и други аминокиселини, бета каротин и минерали. Бедно е на мазнини и натрий и издържа на замърсяване с тежки метали.

Водораслото е изгодна добавка в индустриите, свързани с аквакултури, добитък и птици. А от НАСА поучват суперхраната, за да я включат в менюто на астронавтите.

Ключово за спирулината е нейното голямо съдържание на протеин. За разлика от хората в развитите страни, за които не е проблем набавяне на достатъчно белтъчини, за населението в развиващите се държави това често е трудност, която се отразява на здравето и развитието им. Д-р Хана Туомисто изчислява, че за водораслото е необходима най-малко земя на единица протеин и единица усвояема от човека енергия. С други думи то има потенциал да подобри хранителната сигурност като освен това има благоприятно влияние и върху околната среда, тъй като изисква по-малко площ за производство на същото количество протеин и енергия като добитък.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА