Растителният протеин от картофите заема ниша във веганското хранене

Водещият британски доставчик на картофи Branston започва строителството на нов завод на стойност 6 млн. лири за екстракция на картофения протеин. По думите на компанията, заводът ще бъде пръв по своя род във Великобритания. В сътрудничество с учените от B-hive Innovations там ще се внедряват специални технологии за удовлетворяване на растящото търсене на растителни съставки с местен произход, съобщава порталът Agroxxi.
Управляващият директор на подразделението Prepared Foods на компанията Branston Ричард Фел казва: „Болшинството хора знаят за картофеното нишесте и целулозата в картофите, но те не вземат под внимание и високохранителният протеин в тях.
Изследователите от B-hive Innovations проучват тази технология в продължение на няколко години, работейки с групи от академичната и промишлената общност. Те разработват процес на меко извличане и отделяне на високакачественият протеин от картофите. Това означава, че ние имаме потенциал да удовлетворим растящите потребности на производителите на храни от 100% растителен протеин, който не съдържа алергени и то от напълно родно производство”.
В завода ще се преобразува малко ценният картоф във функционален протеин с екологично чист етикет, който може да се използва във вегетарианските и веганските ястия.