Растителният протеин от картофите заема ниша във веганското хранене

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Водещият британски доставчик на картофи Branston започва строителството на нов завод на стойност 6 млн. лири за екстракция на картофения протеин. По думите на компанията, заводът ще бъде пръв по своя род във Великобритания. В сътрудничество с учените от B-hive Innovations там ще се внедряват специални технологии за удовлетворяване на растящото търсене на растителни съставки с местен произход, съобщава порталът Agroxxi.

Управляващият директор на подразделението Prepared Foods на компанията Branston Ричард Фел казва: „Болшинството хора знаят за картофеното нишесте и целулозата в картофите, но те не вземат под внимание и високохранителният протеин в тях.

Изследователите от B-hive Innovations проучват тази технология в продължение на няколко години, работейки с групи от академичната и промишлената общност. Те разработват процес на меко извличане и отделяне на високакачественият протеин от картофите. Това означава, че ние имаме потенциал да удовлетворим растящите потребности на производителите на храни от 100% растителен протеин, който не съдържа алергени и то от напълно родно производство”.

В завода ще се преобразува малко ценният картоф във функционален протеин с екологично чист етикет, който може да се използва във вегетарианските и веганските ястия.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА