Спешна актуализация на бюджета за държавни помощи за 2021 г. искат животновъди

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Необходима е спешна актуализация на бюджета за държавни помощи за 2021 г. За това са настоявали представителите на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА) по време на видеоконферентното заседание на Съвета по животновъдство, който се проведе вчера. «Към момента този бюджет е изчерпан, в същото време високите цени на суровините – фуража, горивата, електрическата енергия оскъпяват производството, а продажбите стават на ниски нива, затова трябва да се мислят някакви адекватни мерки за подпомагане. Единствената такава възможност е de minimis, но засега е изчерпана и за да може евентуално да се коментира нов de minimis е необходима актуализация на бюджета. Нужно е също така бързо отваряне на мярката за инвестиции в стопанства, за да могат животновъдите да си купят техника за доене и съхранение на млякото, там ресурса също е изчерпан, а желание има от страна на бранша“, коментира за Агрозона Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От страна на министерството е била представена информация за възможностите за подпомагане на сектор „Животновъдство“ чрез схемите за държавни помощи, включително по „Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“. „За тази помощ има нужда от нова нотификация, необходимо е да се изработи ново предложение към комисията, за да искаме нова нотификация за временната мярка. Миналата година животновъдите получиха опрощаване на кредитите по временната мярка. Предстоят дебати за вида на подпомагането, което трябва да бъде добре мотивирано пред ЕК, за да имаме шанс да бъде разрешено.

Новият стратегически план

Спешна работа по интервенциите от новия стратегически план са поискали представителите на НОКА от представителите на аграрното ведомство. По мярка Агроекология и по мярка Хуманно отношение се оказва, че има разработени само по една интервенция, въпреки настояването на животновъдите да има няколко възможности, така че средствата към фермерите да имат по-сериозен ефект. „Заложените интервенции се дублират с наличните към момента, а ние търсим нови и различни, за да се включват повече стопани. По мярка Хуманно отношение за изтичащия програмен период са се включили не повече от 10% от стопаните, което е пренебрежително малко, затова искаме спешна работа по плана и да се разработят работещи мерки, които да обхванат възможно най-много стопани“, каза още Караколев. На срещата е поискано също така изплащане по обвързаната подкрепа и преходната национална помощ за фермерите, които към него момент не са имали регистрирани обекти по член 137, но в последствие са се регистрирали, но това не им се признава и не им се изплащат средствата. Нещо повече – стопаните биват санкционирани, защото животните им се отчитат от Фонда като наддекларирани. А с тези обекти и със същите животни са получавали подпомагане. По информация на НОКА става дума за десетки такива фермери, а е възможно да надхвърлят и сто.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА