Браншовите организации, изявили протестна готовност, не се отзоваха на поканата на земеделския министър

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

От страна на браншовите организации, които са били поканени, но не са се отзовали заявиха за Агрозона, че не приемат този формат на среща и настояват премиерът и финансовият министър също да присъстват

Браншовите организации, изявили протестна готовност, не се отзоваха на поканата на земеделския министър. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев на пресконференция.

“Пожелалите да се отзоват на нашата покана браншови организации, изявили готовност за стачни действия, са само пет човека, представители на сектор пчеларство. Това решение на останалите организации да не присъстват нас ни озадачава, тъй като една от критиките на тези организации е, че нямат комуникация с МЗХ. Абсолютно всички, които са заявили твърдението, че няма комуникация, са взели участие в Консултативните съвети по млякото, месото, плодове и зеленчуци, поземлени отношения и никой не е бил пренебрегван”, заяви още министър Вътев.

“Фактът, че днес са поканени всички, които в социалните мрежи заявяват стачна готовност поради липса на внимание и ред други претенции, искахме да ги излушаме днес, след което заедно пред вас да обясним какви решения сме стигнали – те не дойдоха. Защо не дойдоха – можем само да гадаем. Вероятно претенциите им не са икономически, нито браншови, а имат някаква друга характеристика”, допълни още той.

“Българска аграрна камара (БАК), подчертавам на това име, защото ми е обидно и в пряк и в преносен смисъл, има участие в абсолютно всички консултативни съвети до момента, включително и изказвания след това на брифинги. При тези обстоятелства, да твърдиш, че си пренебрегван и не си канен, нека всеки сам си направи изводите. Очевидно тези организации нямат интерес да чуят отговорите на въпросите, които имет, дори когато им се обръща толкова специално внимание и те го отхвърлят”, коментира още земеделският министър.

Присъствашите на срещата представители на пчеларски организации коментираха следното:

“Срещаме диалог от страна на министерството и разбиратне на проблемите ни. Вчера имаше консултативен съветът по меда и се радвам, че се установи, че има някакво си разминаване относно вносния мед, който се представя като български. Смятам, че това е проблем на цялото селско стопанство, че чуждата стока получава накрая етикет България и се надявам да се фокусираме точно върху този проблем, защото съвсем скоро и бананите ще станат български”, заяви земеделският производител и пчелар Радослав Ночев.

Потърсихме за коментар и представители на браншовите организации, изявили стачна готовност, за причината, поради която не са откликнали на поканата на земеделския министър

“Среща за стачната ни готовност не е имало”, заяви Симеон Караколев в интервю за Агрозона. “Ясно сме заявили, че искаме среща с премиера, министъра на финансите и министъра на земеделието. Всяка останала среща, която не е в такъв формат, е излишна. Това е решение на БАК”, поясни той.

“Като председател  на браншова камара и като част от УС на БАК, проведохме извънредно заседание, на което взехме решение, че ще приемем тази среща, но само във формат с присъствието на примиера и финансовият министър, тъй като смятаме, че проблемите не са от естество, което касае управлението на най-високо ниво в държавата. Става въпрос за коренни промени на политиките в земеделието, друг подход, свързани с финансови въпроси, които не са удовлетворени. Има изключително сериозно напрежение по отношение на всичко, което се случва в сектор “Земеделие”. В никакъв случай не подценяваме министър Вътев, но смятаме, че дори да има желание да проведе разговори, едва ли би могъл без премиера и финансовия министър да вземе определени решения”, допълни от своя страна Цветан Цеков, председател на браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

Илия Проданов, който е председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и съветник на министъра на земеделието, също не присъстваше на срещата, организирана от министър Вътев.

Междувременно през днешния ден стана ясно още, че е внесено проекторешение за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г., в което група депутати предлагат страната ни да не подкрепи продължаването след 15 септември т.г. извънредната мярка за забрана на вноса от Украйна.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама