СПБ организира обучение за повишаване на биосигурността в птицевъдните стопанства

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Съюза на птицевъдите в България организира двудневен семинар-обучение на бизнес операторите в сектор „Птицевъдство” на тема ” Здравеопазване на животните превенция и биологична сигурност”. Събитието и двудневно и се провежда в град Разград на 11 и 12 юни. Символични домакини на събитието са производителите на айца  СД “МАРВАС – 90-ФРЕНКЕВИ С-ИЕ”.

Конференцията се провежда във връзка с предвиденото задължително обучение съгласно чл. 11 от Регламент (ЕС) 2016/429 (Законодателство за здравеопазването на животните).

В рамките на първия ден специални гост лектори от Франция и Великобритания поставиха акцент върху принципите и практиките за превенция и ранно откриване на заболяванията по птиците, в т.ч за биологична сигурност и дезинфекция в стопанствата.

“Биосигурността е в основата на финансовия успех на всяка птицеферма”. Това заяви Жан-Шарл Баглион, мениджър глобална техническа стратегия за хигиена в „Хювефарма“.

Кога може да очакваме новата ваксина за птичи грип?

Само за тази година унищожените птици са близо 800 хиляди и това неминуемо продължава да всява страх във всички птицевъди. Случаи на инфлуенца по птиците вече са регистрирани дори при едри преживни животни. Установен е случай на предаване на болестта и на човек. Тази притеснителна информация поставя повече от всякоа въпроса са ваксина срещу болестта на дневен ред.

“За да бъде регисрирана една ваксина на територията на ЕС това отнема 5 години”. Това коментира д-р Петя Петкова по време на обучителния семинар, двм – изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България.

“Вирусът може да навлезе във фермата по всякакви пътища, затова се правят и индивидуални планове за биосигурност на ниво стопанство, където се определят критичните точки именно за конкретното стопанство”, допълни още тя.

По време на събитието стана ясно още, че Съюза на птицевъдите е провел анкета по отношение на ваксината. Резултатите от нея показват, че съгласно отговорите на всички анкетирани, домашните птици трябва да бъдат ваксинирани.

Обучението ще завърши с тестов изпит, след който участниците с достатъчно точки получават удостоверение за успешно завършен курс.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА