Спад в производство на говеждо и пилешко от началото на 2021 г., отчитат кланици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През първите пет месеца на 2021 г. в кланиците са произведени 2,3 хил. тона говеждо и телешко месо спрямо 2,4 хил. тона през същите месеци на преходната година (-4,7%). Причината за отчетения спад е намалението на производството на месо от телета до 1 г. (-22%) и от юници и крави (-11%). Това се посочва в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Цените на едро на говеждото и телешко месо се понижиха през м.юни до 4049 лв./тон кланично тегло, което е с 6,7% под равнището на предходния месец и с 18,9% по-ниско от миналогодишното ниво. Като цяло цените на говеждото месо ще се повишават, следвайки натиска от увеличените разходи за отглеждане и растящите вносни цени.

Намелено производство на бройлери и патици

Произведеното месо от бройлери в промишлени условия до м.май 2021 г. е в размер на 34,9 хил. тона, което е по-малко от количеството, отчетено през същия период на 2020 г. Намалението при производството на месо от патици е още по- значително – с 4,5 хил. тона. Ценовите нива на пилешкото вероятно ще превишат равнищата от 3100-3200 лв/т. към края на годината..

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА