Смартфоните могат да решат проблема с етикетирането на храните с ГМО

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Въпросът за това дали да се информира клиентът за съдържанието на ГМО в хранителните продукти може да бъде решен, като се въведат електронни системи с тази цел, които да се използват на смартфоните. Това предлага Държавният секретар по земеделие на САЩ Том Вилсак по пример на международната система за електронно етикетиране, използвана от швейцарския гигант Nestle, пише Agra Europe.

Според Вилсак, ако на етикетите на хранителните стоки има информация, че съдържат ГМО, това може да отблъсне клиентите, защото съдържа „подвеждаща информация“ и да ги направи да изглеждат така, сякаш са опасни за човешкото здраве. Затова пък баркодовете, които могат да бъдат сканирани със смартфони, може да бъдат приемлива алтернатива. Според държавния секретар „предизвикателството“ при етикетирането на ГМО идва от това, че основните функции на етикетите в САЩ е да съдържат информация за хранителната стойност на продукта и да предупреждават за възможни алергии, но ГМО не спадат към нито една от тези категории. Въпреки това клиентът има право да знае.

Първият щат в САЩ, който има действащ закон за етикетиране на ГМО съставки в хранителните стоки е Вермонт.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА