Производството на захар в ЕС е нараснало значително през пазарната 2017/18 година, която е първата след края на квотната система. Квотите върху производството и митата върху вноса поддържаха цената на захарта в ЕС, която често надхвърляше нивата на международните борси. След отпадането на квотите обаче, в контекста на глобалния излишък на захар и ниските международни цени, данни на Европейската комисия сочат срив на цената, като средната цена на бялата захар в ЕС още през януари 2018 г. е 374 евро за тон, което е с 26 евро по-малко от тази през есента на 2017 г. и най-ниска от 2006 г. насам. Темата е била във фокуса на първата среща на групата на високо равнище по въпросите на захарта, предават от ОДЗ „Кюстендил“.
Държавите членки изразиха загриженост за икономическата жизнеспособност на сектора още през м. ноември 2018 г. в рамките на Съвета по земеделие и рибарство. В отговор на изразеното безпокойство комисарят Фил Хоган обяви създаването на Групата на високо равнище в областта на захарта, за да се гарантира задълбочена оценка на сектора на европейско и национално равнище.
На срещата беше обсъдена ситуацията на пазара на захар в ЕС след края на квотната система на 30 септември 2017 г. С износ на около 50% от общото световно количество ЕС е водещ световен производител на цвеклова захар, но само 20% от световното производство на захар е от цвекло. 80% от общото производство на захар в света е от захарна тръстика. Държавите членки представиха проблемите в търсене на възможности за преход към по-малко регулиран пазар.
България не произвежда цвеклова захар и е изключително зависима от доставките на суровина извън ЕС. Ето защо страната ни изрази необходимост от откриване на квота, достъпна само за рафинериите с оглед на традиционните им нужди за рафиниране.