Не е нормално цената на суровината овче мляко да пада, както се наблюдава в момента в някои части на страната. Това коментира за „Агрозона“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. „Имаме сигнали от колеги, че в дадени райони цената върви около лев, което не е нормална цена на мляко при положение че горивата са евтини, цените в магазините са високи“, категоричен беше той.
„Раздвижването в отношенията с търговските вериги е възможност да създадем организации на производителите и да започнем да преработваме млякото и да продаваме във веригите. Вече сме на финалната права и се надявам все повече да виждаме такива продукти в търговската мрежа“, по думите на Симеон Караколев.
Въпросът е да има баланс, защото в момента производителят е най-важен във веригата на производство и реализация на млякото, а той получава най-малка част от цената, на която се реализира продукцията. Това не е справедливо и ние търсим начини да въздействаме на пазар така, че да са доволни както на производителите, така и на потребителите. Начинът е, когато овцевъди и козевъди се сдружават в организации. Тогава голяма част от добавената стойност от продукцията остава при производителя и доходите се повишават.
Собствена марка
В момента 350 души членове на НОКА са организирани в асоциация, която скоро ще има собствена марка, обясни Симеон Караколев. Разработва се браншови стандарт, който ще дава допълнителни гаранции за качеството, произхода и начина на отглеждане на животните. Надявам се през месец май тези продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал, катък – да започнат да се продават в търговската мрежа.
При 20 000 родни производителя на мляко, би трябвало много повече от тях да намират място в магазините на големите търговски вериги. Около 200 фермери от тях произвеждат и продават своя продукция. „Кооперирането е възможност да продават продукцията си в търговските вериги. Това е кауза за мен вече трета година“, по думите на браншовика.
Цената на овчето мляко
Имаше резултат както от мерките на земеделското министерство, така и поради желанието на потребителите в страната да купуват българско месо, отбеляза съпредседателят на НОКА. Няколко години подред имаше намаление в цената на овчето мляко, но сега цените са стабилни и тенденцията е растяща, допълни той.
„Колегите извършват повече санитарно-предпазни разходи в условията на кризата и достъпът до финансиране на голяма част от бранша ще бъде силно затруднен. Банките в момента са предпазливи“, обясни съпредседателят на НОКА. „Засега няма големи щети сред производителите във връзка със здравната криза от COVID-19. Надяваме се, че така ще се движим, но се усеща притеснението на хората“, посочи Караколев, „Затова очакваме да министерството да обяви с какви мерки ще помогне на сектора чрез мярката COVID-19, за която се очаква зелена светлина от Европейската комисия.“
Още по темата: