Браншовици: Не е нормално цената на овчето мляко да пада

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Не е нормално цената на суровината овче мляко да пада, както се наблюдава в момента в някои части на страната. Това коментира за „Агрозона“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. „Имаме сигнали от колеги, че в дадени райони цената върви около лев, което не е нормална цена на мляко при положение че горивата са евтини, цените в магазините са високи“, категоричен беше той.

млекопреработвателни предприятия, Agrozona.bg„Раздвижването в отношенията с търговските вериги е възможност да създадем организации на производителите и да започнем да преработваме млякото и да продаваме във веригите. Вече сме на финалната права и се надявам все повече да виждаме такива продукти в търговската мрежа“, по думите на Симеон Караколев.

Въпросът е да има баланс, защото в момента производителят е най-важен във веригата на производство и реализация на млякото, а той получава най-малка част от цената, на която се реализира продукцията. Това не е справедливо и ние търсим начини да въздействаме на пазар така, че да са доволни както на производителите, така и на потребителите. Начинът е, когато овцевъди и козевъди се сдружават в организации. Тогава голяма част от добавената стойност от продукцията остава при производителя и доходите се повишават.

Собствена марка

В момента 350 души членове на НОКА са организирани в асоциация, която скоро ще има собствена марка, обясни Симеон Караколев. Разработва се браншови стандарт, който ще дава допълнителни гаранции за качеството, произхода и начина на отглеждане на животните. Надявам се през месец май тези продукти – кисело мляко, сирене, кашкавал, катък – да започнат да се продават в търговската мрежа.

При 20 000 родни производителя на мляко, би трябвало много повече от тях да намират място в магазините на големите търговски вериги. Около 200 фермери от тях произвеждат и продават своя продукция. „Кооперирането е внос, доставки, Agrozona.bgвъзможност да продават продукцията си в търговските вериги. Това е кауза за мен вече трета година“, по думите на браншовика.

Цената на овчето мляко

Имаше резултат както от мерките на земеделското министерство, така и поради желанието на потребителите в страната да купуват българско месо, отбеляза съпредседателят на НОКА. Няколко години подред имаше намаление в цената на овчето мляко, но сега цените са стабилни и тенденцията е растяща, допълни той.

„Колегите извършват повече санитарно-предпазни разходи в условията на кризата и достъпът до финансиране на голяма част от бранша ще бъде силно затруднен. Банките в момента са предпазливи“, обясни съпредседателят на НОКА. „Засега няма големи щети сред производителите във връзка със здравната криза от COVID-19. Надяваме се, че така ще се движим, но се усеща притеснението на хората“, посочи Караколев, „Затова очакваме да министерството да обяви с какви мерки ще помогне на сектора чрез мярката COVID-19, за която се очаква зелена светлина от Европейската комисия.“

Още по темата:

Браншът отчита добра кампания по реализация на агнешкото

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА