Швейцарско сирене раклет с БГ мляко на фермерския пазар

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Сирене тип раклет, направено от българско мляко по швейцарска рецепта, ще бъде представено на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ утре пред Министерството на земеделието. Сиренето е направено през юли от  швейцарския фермер Йоаким Аншо направи през юли с мляко в две български ферми – в Западна и Централна Стара планина като част от обучение за български фермери, организирано в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Йоаким обучи няколко фермери да правят и меко сирене алпийски тип, което се превърна в хит на Фестивала и вече има редовни купувачи, съобщават организаторите.

Раклетът е типично швейцарско сирене, уредът, с който се приготвя, също се нарича раклет. От загряването горният пласт на разполовената пита омеква, надигат се малки и големи мехурчета и леко покафенели се разпукват. Питата се накланя и с нож сиренето се остъргва към чинията. В миналото пастирите вземали пита раклет, когато отвеждали стадата си високо в планината в търсене на по-добри пасища. Вечер слагали вече твърдото сирене близо до огъня, щом се размекнело, го плъзгали върху парче хляб. Ето защо продуктът е известен още като „запеченото сирене“.

Попринцип швейцарците правят раклета от краве мляко на големи шесткилограмови пити, но на фермерския пазар посетителите ще могат да опитат раклет от българско биволско мляко.

Основните дегустации са в интервалите от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о, където семейството се грижи за 1000 овце от френската порода Лакон – порода за мляко, доят в момента 750 овце. Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две години в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство. В момента във фермата му се произвеждат 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и т.н. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, също така изнасят някои от сирената в Европа и в Русия.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се провежда всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите на бул. „Христо Ботев“ 55 в столицата. Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама