Шоколадов Оскар за производители от Пловдив

Георги Узунов
Георги Узунов
8 Минути

Оскарите са дългоочаквано филмово събитие, съпътствано с много блясък и стил. Има обаче едни други оскари, които въпреки че не са толкова известни, също са много бляскави. Отличават се с шоколадов блясък, необичайно високо ниво на ендорфини и много сладост. Определено са само за професионалисти и ценители от най-висока класа. А най-хубавото е, че  макар да сме още далеч от филмов Оскар, в България вече можем да се похвалим с бляскавото отличие за шоколад.

Семейство производители на какаовото изкушение от Пловдив са успели да спечелят с продукта си признанието на журито при сляпа дегустация. Повече за конкурса, шоколадовите блокчета и изкушаващо вкусния бизнес пред „Агрозона“ разказва Иван Илчев.

За да спечелиш, трябва да участваш

Casa Kakau
Младите производители представят продуктите си на изложения както в страната, така и в чужбина

Пътят до голямото признание започва със смелостта да участваш: „Аз винаги казвам, че ако човек не е достатъчно смел, за да участва и да се бори, никой няма даром да му даде каквото и да е.“, категоричен е младият шоколатиер. Казва, че със съпругата си и негов бизнес партньор Ивалина са свикнали да се справят заедно с предизвикателствата. Заедно проучват и пазара. Двигател на развойната дейност е Ивалина. Именно тя обърнала внимание, че е важно рецептата, с която семейството вече се гордее, да бъде показана и на международния пазар, да „стъпи“ на конкурсната сцена в Европа.

Шоко анонимност

Международните шоколадови награди са най-голямата неправителствена организация, която оценява шоколади. Продуктите трябва да се откроят с качество и вкус по време на сляп тест, мострите са само с входящ номер, лога и етикети няма, става ясно от разказа на Иван Илчев. Журито е особено критично, негови членове имат собствени какаови плантации, сред тях има и шеф готвачи от цяла Европа. Престижният шоколадов конкурс се провежда в различни региони – Източна Европа, Западна Европа, Северна и Южна Америка. Всички финалисти от регионалните първенства се състезават на световно ниво в Лондон. „Така и ние успяхме да се преборим да стигнем до големите финали – нещо, с което наистина много се гордеем“, каза шоколатиерът. Шоколадът на семейството има сребърен медал за регион Централна и Източна Европа като златен не е присъден в категорията. Призът е за блокчето с поръски от червена боровинка. Тази е и любимата комбинация на Ивалина, сподели съпругът й.

Продуктът се ражда у дома

А сега да се върнем от блясъка на шоколадовата сцена обратно към артистичния роден Пловдив. Как двамата предприемчиви млади хора започват своето какаово начинание? Основен подтик за това е силната алергия към млякото, която има големият син на Иван и Ивалина. Те дори не можели да си помислят да купят шоколад на детето от магазинната мрежа. И тъй като всяко дете обича шоколад, за да го зарадват, те решават да направят чист какаов продукт в домашни условия. Родителите купуват директно какаови зърна, за да избегнат каквато и да е възможност за замърсяване на суровините с мляко. Вкусните опити се оказали изключително сполучливи. Ето защо Ивалина и Иван решили да споделят сладкия си успех с повече хора.

Какао от Еквадор

Casa Kakau
Шоколадовите блокчета се предлагат с различни варианти, с различни вкусове и аромати

Шоколадовият танц по небцето не би бил толкова изящен, ако какаото, което се влага в блокчето, не е качествено. Това е причината предприемчивата двойка да внася какаовите зърна директно от ферми в Еквадор. Европейски складове не използват, предпочитат да са сигурни в суровината си. Спрели се на какао именно от южноамериканската страна, защото попаднали на журналистически материал на ВВС, в който като родина на най-добрия шоколад се посочвала именно Еквадор. Понеже там се има много микрорайони, в които се отглежда какао, Иван и Ивалина се впуснали в търсене на най-добрата суровина. Направили обиколка, за да подберат точно къде ще се ражда какаото за техния шоколад. Спрели се на района на Есмералдас, където се срещат крайбрежие, планина и джунгла. Съчетание от тази екзотика се преплита във всяко блокче. „Самите климатични условия спомагат за едно наистина невероятно зърно, което ние успяхме да намерим.“, казва Иван. Избират да работят със суровина само с един произход, за да могат да гарантират постоянно качество на крайния продукт и винаги огромна наслада за потребителя.

Тайни с аромат на какао

Фактът, че и двамата съпрузи са завършили маркетинг много им помага в това да създадат марката Casa Kakau, историята около нея и не на последно място – да я развиват. И понеже случайни неща няма, бащата на Иван е инженер-технолог от УХТ-Пловдив. Така младото семейство получава безценна професионална помощ в съставянето на рецептата и в избора на технология за шоколада.

Производството на какаовото изкушение започва от миналия октомври, но продуктът е в продажба от януари 2017 г. Реализацията му започва на фермерските пазари: „Аз съм изключително благодарен, че те ни подадоха ръка, постепенно хората ни научиха и като професионалисти в сферата на маркетинга, започнахме да разработваме и мрежа от дистрибутори и търговци.“

В шоколадовата къща

Освен че фирмата е семейна, екипът, който произвежда шоколада, също е сплотен като в една къща. Затова и неслучайно „каса“ е част от името на продукта – защото означава „къща“. Всеки в шоколадовия дом гледа да твори и да влага максимума от себе си.

Casa Kakau
Освежаващ чай от какаови зърна

Освен шоколадови блокчета в производственото портфолио влизат още шоколад за пиене и чай от натрошени какаови зърна и натурални подправки (дива череша, портокал и канела). „Чудо в чаша“ е продуктът, съчетаващ какаови зърна и зелен чай. В чаените пакетчета влиза не само какаовата люспа, те се правят от цяло зърно.

Шоколадовата мода

За да е конкурентно занаятчийското производство на шоколад, то трябва непрестанно да отправя предизвикателства към пазара. Ивалина Илчева следи зараждащите се тенденции в Европа, на други континенти и най-вече в САЩ, тъй като там първо започват експериментите с този нишов продукт и постиженията вече са сериозни. Интересни течения в занаятчийския шоколад започват да се зараждат и в Далечния изток.

Към момента блокчетата, произведени в Пловдив, достигат до любителите на шоколада в Италия и Украйна, но целта на предприемчивото семейство е да зарадват с продукта си потребители и от други националности.

Анета Стефанова

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА