Сезонът на оранжерийните зеленчуци приключва по-рано в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Производителите са принудени да не работят заради високата цена на природния газ

Цените на природния газ се повишиха толкова много, че британските производители на краставици решиха да спрат отглеждането на зеленчуци, защото просто разходите са твърде високи. Според Джо Шепърдсън, говорител на Асоциацията на производителите на зеленчуци на закрито, тонове култури се изхвърлят от оранжерии, съобщава freshplaza.com.

Както казва Джо Шепърдсън, никога не е имало толкова високи цени на газа като сега. „Тази ситуация е безпрецедентна. Вече 12 години съм в индустрията и за първи път се сблъсквам с такъв разход за енергия. Цената за терм (около 3 m3) газ никога не е била по-висока от един паунд преди, с изключение на кризата от 2008 г. Но дори и тогава цените паднаха доста бързо. За сравнение, преди две седмици цената беше на ниво от четири паунда за същото количество.”

Това разграничение има сериозни последици за градинарската индустрия. Всъщност сегашната ситуация е, че производителите не само приключват сезона си по-рано поради високите цени на газа, но и планират да започнат да засаждат зеленчуци по-късно, което ще направи сезона още по-кратък и съответно по-малко реколта. И това не е проблем само на Обединеното кралство.

„Бях в Холандия, там е същата история; реколтата е ранна и засаждането ще стане по-късно през следващата година, вероятно през февруари или март. Говорят дори за април във Великобритания“, обясни Шепърдсън.

Така обработваната площ на краставиците във Великобритания е около 110 хектара. Тези засети площи се отопляват 50% с газ и 50% с ТЕЦ и други енергийни източници. Тези фирми горе-долу ще започнат работа навреме, но останалите 50%, в зависимост от цените на газа, най-вероятно ще започнат да засаждат разсад не по-рано от март, тъй като нямат друга алтернатива освен отопление на газ.

Може да се предположи, че европейският пазар на оранжерийни зеленчуци през следващата година ще бъде силно зависим от вноса. Шепърдсън обаче отбелязва, че много страни страдат от високите цени на газа, така че ще разчитат на вносни краставици. Само Испания или Мароко обаче няма да могат да осигурят решение на проблема с недостига на зеленчуци из целия континент.

Не само пазарът е под заплаха от дефицит, но и цените на зеленчуковите продукти могат да се повишат.

„В момента цената на килограм краставици варира между 30 и 50 пенса. Дали тези цени действително ще се променят, зависи от това каква ще бъде цената на газа тази зима. Тъй като разходите на производителя нарастват толкова драстично, цените на продуктите със сигурност ще бъдат много по-високи, отколкото през последните 10 години “, коментира Джо Шепърдсън.

Има обаче една важна причина, която може да принуди производителите да не намаляват обемите на производството. По-ужасно от цените на газа може да бъде само загубата на работна ръка. В Обединеното кралство все още има остър недостиг на персонал.

Всичко по-горе звучи доста мрачно и депресиращо. Европейските оранжерии обаче имат надежда за светло бъдеще: „Може би единственото положително нещо, което ще излезе от това за производителите, е, че потребителите ще разберат, че евтините продукти не винаги са добри. Нуждаем се от пресни продукти и за това трябва да платим висока цена.“, допълни той.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements