Прогнозите за пазара на оранжерийни зеленчуци в ЕС не се сбъднаха

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Оранжерийната индустрия е в постоянен колапс и ако цените на енергията не се нормализират, ще се сблъскаме с много фалити

Производството на оранжерийни зеленчуци в Европейския съюз беше изправено пред огромни проблеми през 2021 г. Разбира се, основният източник на тези проблеми е енергийната криза, която вече удари отрасли, които се нуждаят от значителни количества гориво и електроенергия. И оранжерийната индустрия е една от тях, коментират анализаторите на EastFruit.

Оттогава ситуацията само се влошава. Още през 2021 г. имаше прогнози, че ако не бъде намерен разумен изход от тази ситуация (а според повечето участници в оранжерийната индустрия това би било само отклонение от политиката на ЕС в областта на климата), местно произведените оранжерийни домати, краставици и чушките за потребителите в ЕС през зимата ще се превърнат в лукс.

След руската агресия срещу Украйна и последвалото поскъпване на горивата и електроенергията прогнозите за оранжерийната индустрия станаха още по-песимистични. Тези прогнози изглежда се потвърдиха, когато започнаха да пристигат съобщения от Белгия, Холандия, Франция или Германия, че производителите спират зимното производство поради ужасяващите разходи за отопление и осветление на оранжерии. В Полша местните краставици и домати също изчезнаха от рафтовете през декември.

И все пак тези ужасни прогнози за колапса на цялата оранжерийна индустрия в Европейския съюз не се сбъднаха. Зимното производство в Северна Европа е намаляло, това е факт. Цените на много оранжерийни зеленчуци са се увеличили, понякога доста значително. Но причините за това състояние на нещата също бяха различни от посочените по-горе. Южната част на Европа продължава да доставя тези зеленчуци в целия ЕС и доставя много от тях. Испания е лидер в този сегмент. Доста рязък скок в цените на пазара на оранжерийни зеленчуци се дължи на метеорологичните проблеми, които доведоха първо до натрупване на предлагането на тези продукти, а след това до бързото му намаляване.

Цените на оранжерийните зеленчуци на пазарите на едро в Испания паднаха рязко през декември. Средната цена на доматите падна от 1,16 евро/кг на 0,33 евро/кг; дълги краставици — от 1,17 евро/кг до 0,50 евро/кг; червеният пипер — от 1,44 евро/кг до 0,83 евро/кг, тиквичките — от 1,35 евро/кг до 0,53 евро/кг и патладжанът — от 2,51 евро/кг до 1,19 евро/кг.

Много участници на пазара обаче все още твърдят, че парниковата индустрия в ЕС е в състояние на постоянен колапс и че ако цените на енергията не се нормализират, ще се сблъскаме с много фалити и ликвидации на компании в тази индустрия, особено в северната част на континента, където разходите за отопление и осветеността са много по-високи, отколкото на юг.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА