Атанас Кунчев: Поскъпването на природния газ ще доведе до съкращаване на работници

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Поскъпването на природния газ ще се отрази първо в съкращаване на броя на служителите в оранжерийното производство на плодове и зеленчуци. Разходите за газ са основни в едно оранжерийно стопанство и ако те се повишат, за производителите това означава съкращаване на производството на зеленчуци и загуба на приходи и работна ръка. Това коментира за „Агрозона“ Атанас Кунчев, изпълнителен директор на Българска асоциация производителите на оранжерийна продукция. Предишното поскъпване на природния газ беше през октомври 2018 г. с близо 14%, а цената на водата също скочи.

„Ние работим с най-ниско квалифицираните работници и те винаги могат да намерят друга работа. Ще трябва да скъсим периода на отглеждане, ще намалим реколтите с една, както и производствените обеми. Ще се свият възможностите ни за инвестиции. Колегите вече са заложили разсади и ще изведат докрай продукцията, но не се знае дали пазарът ще понесе увеличението в цените на зеленчуците и плодовете. Когато ние производителите продаваме на високи цени, го правим, защото разходите ни се увеличават.“, обясни Атанас Кунчев.

Производители, които миналата година са разсадили домат през януари, тази година са планирали да разсаждат през март, което е скъсяване на времето за отглеждане на реколтата с 2 месеца. Така втората реколта ще бъде до 4-5 китка на домата, каза Атанас Кунчев.

Цената на природния газ в момента е необосновано висока, според него. „Няма смисъл в това при положение, че бензинът е 2 лв/л. Поради поскъпването на суровината се губи икономическият смисъл от нашето съществуване. Жалко е, защото ние осигуряваме 12 месеца работа на нашите служители. В същото време 90% от работниците в сектора са неграмотни.“, отбеляза Атанас Кунчев.

„Ще се увеличи фирмената задлъжнялост, защото ние производителите взимаме семената и препаратите предварително и ги плащаме, когато получим средствата от продажбата. Когато нямаме реални постъпления, няма как да платим дълговете си.“, според изпълнителния директор на асоциацията на оранжерийните производители.

През 2019 г. асоциацията ще организира семинар на тема хидропонично производство на зеленчуци. Събитието ще се проведе в средата на годината в Пловдив, а лекторите ще гостуват от страната и чужбина. в България все още няма агрономи, които да се обучавани академично по хидропоника, отбелязва Атанас Кунчев. Има обаче специфични изисквания, които ще бъдат представени, тъй като на практика трябва да се спазват от служители и мениджъри, и са важни за инвеститорите. Това събитие няма да бъде свързано с Министерство на земеделието, храните и горите, но представители на ведомството ще бъдат поканени на него, уточни още Атанас Кунчев.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements