Близо 20% ръст в цената на оранжерийните краставици за седмица

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Годишните ценови изменения при търговията на едро с плодове и зеленчуци също са  в посока нагоре

В рамките на последната седмица е налице повишение на средните цени на едро на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната, показват данни на Министерство на земеделието.

По-съществено поскъпват българските оранжерийни краставици (с 23,5%) и доматите (с около 15% както българските, така и вносните). На годишна база също се отчита увеличение в цените на оранжерийните краставици и домати с както следва 24,7% и 29,9%

По-умерено повишение на средните цени на едро на седмична база се отчита при ябълките, зелето, червеният пипер и вносните краставици (от 4,3% до 7,2%). На годишна база също се отчита увеличение в цената на ябълките с 13,3%, при червения пипер с 37,3% и 12,6% при вносните краставици. Намаление в средната цена на годишна база отбелязва само зелето, със спад от 24,1%, спрямо февруари 2022 г.

На седмична база единственият зеленчук, чиято цена остава без промяна са картофите. При тях обаче се отчита ръст в цената на годишна база с близо 50%. Ако в края на февруари 2022 г. килограм картофи се е търгувал на едро за 84 ст., година по-късно отчетените стойности се равняват на 1,24 лв./кг.

Годишните ценови изменения при търговията на едро с плодове и зеленчуци също са  в посока нагоре

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА