Сензационен улов на едър див шаран

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В края на декември температурите навън са вече минусови, но това не спира най-запалените любители рибари от преследването на добър улов. Къде и какво ловят българските рибари в края на годината, предаде НЛРС-СЛРБ.

Сензационен улов на едър див шаран е установен на язовир “Копринка” по време на джигов риболов към 21 декември. Не е съвсем сигурно дали мирният гигант е захапал целенасочено силиконовата имитация или се е закачил случайно. Но е изваден и по-късно освободен. На „Копринка“ все още влизат с лодки, за да преследват бели риби и това е заради сравнително мекото и сухо време през по-голямата част от декември. Слуката е рядка, но пък се хващат предимно едри парчета.

Сходна картина се наблюдава и на следващия голям язовир “Жребчево”, построен на река Тунджа. Твърде епизодични попадения от бели риби за влизащите с лодки. Голяма навалица напоследък става в района на Римския мост, където в почивни дни трудно се намира свободно място по бреговете. Лови се предимно дребна риба, но пък се получава приятна занимавка. Там се навъртат и бракониери „парашутисти“, най-вече хора от близките села с преобладаващо мургаво население.

бяла риба, забрана, Agrozona.bg

За хващани солидни костури и по-редки бели риби на язовир “Тича” към 21 декември споделят спинингисти от гр. Шумен, обходили наскоро някои брегове с големи дълбочини на близка дистанция. Пасажите обаче са групирани и е въпрос на късмет да се намерят. В този смисъл да не се изключва и капотиране, и това го има в играта.

Редовното зареждане с американски пъстърви, включително и така наречените сьомгови пъстърви, мами рибарите през зимните месеци и на язовир “Суходол” в западните покрайнини на София винаги има присъствие. Така ще е през цялата зима, а ако застуди и се заледи – ловят на дупка. Засега обаче такива изгледи няма.

Любителският риболов по Дунав замира с всеки изминал ден. Все пак сезонът беше удължен с липсата на големи студове досега и може да се каже, че все още излиза по някоя бяла риба на джиг – но с много упорство и търпение. Белите мрени бяха голямата атракция до късна есен, но приключват, ако все още се излъже някоя, то ще е голям бонус.

Маловодна и избистрена тече река Янтра, а това прави рибата още по-мнителна и трудна за улов. За най-верните й почитатели вероятно ще има по някой кефал или морунаш, но да не се очакват чудеса.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА