Със 100 хил. са намалели земеделските стопанства за 10 г. заради обезлюдяването

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Отчита се обаче ръст на обработваната земя

 

Над 300 хиляди са били земеделските стопанства, участвали в преброяването през 2010 година, сега включените в списъците за преброяване са близо 200 хиляди стопанства, коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Николай Маринов, директор на Главна дирекция „Земеделие и регионални политики“ в Министерство на земеделието и храните.

Причините за намалелите с близо 100 хиляди земеделски стопанства са обезлюдяването на населените места, оптимизацията и уедряването на земеделските стопанства, посочи Маринов.

„Ако през 2007 година обработваемата земя е била 30 милиона декара, то тя сега е 34 милиона декара. Това означава, че няма упадък на земеделските стопанства и има увеличение на броя на животните, има увеличаване на засаждането на земеделските култури като плодове и зеленчуци“, допълва Маринов.

На 01-ви септември започна преброяването на земеделските стопанства, което се прави веднъж на 10 години. Това ще е третото преброяване, като първото се е състояло през 2003 година по указание на Европейския съюз.

Преброяване на земеделските стопанства

При преброяването на стопанствата ще се вземат предвид 28 критерия, като стопанствата са разделени на малки, средни и големи. Ще се преброяват животните, използваната земеделска земя и земеделска техника, работната сила, по кои мерки от Програмата за развитие на селските райони стопаните са участвали за подпомагане, ползването на сградите за животни, управлението на животинската тор.

За достоверност на данните от проверяващите ще разчитат на това, че част от земеделските стопани – около 120 хиляди, са проверявани вече по линия на субсидиите, които получават досега. Така ще се прави и сравнението на данните от преди и сега.

Глоби за анкетьорите, ако изнасят лична информацияроуминг, смартфони, Agrozona.bg

„Нека всички земеделски стопани да дават коректни и точни данни, защото това в бъдеще ще доведе до по-добри решения за управление на общата селскостопанска политика. Иначе се изкривява статистиката и това не е от полза за никого. Данните ще са обект на статистиката и личните данни от анкетите са защитени, а са предвидени и глоби за изнасяне на информация от анкетьорите“, посочи още Маринов.

1600 анкетьори ще бъдат назначени на граждански договор за целта на преброяването и те са вече обучени, а общата сума за целта е над 8 милиона лева – европейско и държавно финансиране. Това уточни още Маринов.


Четете още:

От днес земеделците могат да регистрират стопанствата си онлайн

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама