От днес земеделците могат да регистрират стопанствата си онлайн

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ако земеделците не попълнят въпросниците за стопанствата си онлайн, след 18- ти септември анкетьори ще събират нужната информация на място

 

Преброяването на земеделските стопани у нас през тази година започва на 1-ви септември и ще приключи на 18-ти декември 2020 г.  В него ще се включат 1500 преброители, които ще събират информация по предварително изготвен въпросник. Бюджетът за преброяването е близо 9 млн. лв. Предвижда се през целия период преброяването да може да се извършва онлайн чрез предоставяне на данни от земеделския стопанин, с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник, съобщи за Агрозона Николай Маринов, директор на Главна дирекция „ Земеделие и регионална политика” в МЗХГ.
Лицата, които не са предоставили необходимите данни онлайн ще бъдат посетени от анкетьори, които чрез интервю със стопанина или управителя на стопанството ще попълват въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство.

С провеждането на преброяването в България ще се получи обобщена и изчерпателна информация за броя, типа и размера на земеделските стопанства, за юридическия статут, за използването на земеделската земя, за отглежданите селскостопански животни, за работната сила и други доходоносни дейности на стопанството, за биологичното земеделие, за сградите за животни и управление на оборския тор и други характеристики.

Критерии- какво ще броят анкетьорите

При преброяването на стопанствата ще се вземат предвид 28 критерия, като стопанствата са разделени на малки, средни и големи. Ще се преброяват животните, използваната земеделска земя и земеделска техника, работната сила, по кои мерки от Програмата за развитие на селските райони стопаните са участвали за подпомагане, ползването на сградите за животни, управлението на животинската тор.

Събират се важни данни за развитието на Общата селскостопанска политика

бранш, зелени практики, Agrozona.bgНаличието на статистически данни е важно за определяне развитието на Общата селскостопанската политика на Общността и ще определи насоките за развитие и на българското земеделие и превръщането му в модерно европейско земеделие. Качествената статистическа информация дава възможност за адекватно планиране, разработване, прилагане и мониторинг на националните политики и политиките на ЕС. В тази връзка приносът на всяко стопанство е много важен.

Съгласно Закона за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г. участието на земеделските стопанства, които отговарят поне на един от критериите, посочени в приложение № 2 към чл. 5, е задължително.

Събраните индивидуални данни са поверителни и ще бъдат обработвани и използвани само за статистически цели и публикувани в обобщен вид.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements