Само големите мандри ще имат шанс за оцеляване след края на млечните квоти

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

лед отпадането на квотите за производство на мляко в Европейския съюз се очаква увеличение на производството на суровината. В новите пазарни условия шанс да оцелеят ще имат само най-големите предприятия, според експерти цитирани от schweizerbauer.de.

В края на март тази година ще отпаднат млечните квоти, които регулираха пазара на мляко в ЕС през последните 30 години. В бъдеще всеки млекопроизводител ще може да произвежда колкото мляко пожелае. Поради това се очаква значително увеличение на количествата произведено мляко, като само в Холандия се очаква ръст от 25%. В Бавария, която е германската провинция с най-голямо производство на мляко, се очаква броят на кравите да се увеличи с 200 хил. при положение, че се очаква броят на мандрите да намалее от 36 хил. на 25 хил. Това ще доведе и до спад в цената на млякото.

Според експертите след отпадането на млечните квоти няма да си заслужава едно стопанство да има по-малко от 100 крави. В тази ситуация млекопроизводителите трябва добре да преценят как да разпределят инвестициите си, защото в противен случай може да отпаднат от пазара.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА