Салмонелата се завръща в ЕС

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Салмонелата се завръща, опасяват се от ЕС. Смъртоносните случаи между 2004 и 2009г. бяха намалели наполовина, сега обаче, нови данни сочат, че тя отново е “на сцената”, като предизвиква безпокойство в производителите на храни и здравните работници.

Салмонелата е бактерия, която може да причини заболяването Салмонелоза, пише euractiv.com. Тя се среща в червата на здравите птици и бозайници. В храните, най-често се среща в яйцата и суровото месо от прасета, пуйки и пилета.

Заразяването става след консумация на сурово или полусурово месо и субпродукти – бял и черен дроб, далак, глави и крака на животни. Попаднали в организма на животното, бактериите се размножават и отделят вещество, което отравя организма.

Неотдавнашен случай, който привлече вниманието на обществото беше във Франция. Млечна фирма там, изтегли 12 милиона кутии сухо бебешко мляко, заразено със салмонела, от супермаркетите в 83 страни. В Германия пък, само преди седмици, беше съобщено, че 20 000 тона фураж са заразени с болестта.

Докладът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, публикуван през декември, установи, че случаите на салмонела при хората са се увеличили с 3% от 2014 г. до сега. Според друго проучване на Европейски орган за безопасност на храните, в Полша са регистрирани стотици случаи на болестта.

“Може да се приеме, че увеличаването на броя на случаите може да се дължи отчасти на по-пълното отчитане и подобрения в наблюдението на зоонозните болести в няколко страни.”, отбелязва говорителят на ЕОБХ.

Експертът заявява, че Европейската комисия, предвид новите случаи, е поискала от ЕОБХ да преразгледа някои програми или да обмисли допълнителни мерки за стратегията за контрол със салмонелата. Научното становище трябва да бъде предоставено до януари 2019 г.

Въпросът за формалдехида

Формалдехидът е използван като консервант за контролиране на салмонела в животинските фуражи в продължение на 20 години преди пълната му забрана през декември 2017 г., след прекласификация на продукта от Регламента за биоцидите до Регламента за фуражните добавки.

“Що се отнася до формалдехид, не сме в състояние да коментираме, тъй като не сме получили искане да извършим оценка за това”, отбеляза говорителят на ЕОБХ.

При оценка на риска за 2014 г. ЕОБХ стигна до заключението, че няма риск за здравето на потребителите от това вещество. Вдишването му обаче може да причини рак затова европейският орган призова за мерки, насочени към хората, които работят с фуражи, съдържащи формалдехид.

Вижте по темата: 

Как да се предпазим от салмонела?

Четете още: Макрон: Има три големи битки за суверенитет на френското земеделие

 

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА