Как да се предпазим от салмонела?

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Всяка година салмонелата засяга 100 000 души в Европейския съюз. Агрозона вече писа как да намалите риска от заразяване на бебетата с болестта, ето и някои насоки как и възрастните да намалят опасността от салмонела.

Въпреки че за периода от 2006 до 2010 г. на европейско ниво случаите на заразяване със салмонела са намалели наполовина, все още те не са изключение.

Салмонелата често се развива в чревния тракт на домашни и на диви животни, следователно много храни могат да станат причина за заразяване и при човека. Най-опасни са яйцата, свинското месо, пилешкото и пуешкото, става ясно от образователен материал на Европейската служба за безопасност на храните. Заразяването може да стане при неправилна или недостатъчна обработка на храните. Ето защо за да се предпазим, е необходимо да мием винаги ръцете си при контакт със сурови месо или яйца, да подлагаме тези храни на достатъчна термична обработка и да не допускаме досег между сготвени и сурови месо или яйца.

Симптомите на заразата са диария, коремни спазми, треска. Ако имате някои от тях, потърсете незабавно медицинска помощ.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА