Сафрид и чернокоп продължават да пълнят мрежите на рибарите

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Сафрид и чернокоп продължават да пълнят мрежите на рибари – както по Северното, така и по Южното Черноморие. Логично и прясната риба е желан гост на трапезата, а както знаем – Варна има сериозни традиции в този тип кулинария.

Паламудът (на цена между 6 и 8 лв.) вече е вносен, защото мигрира в по-топлите морета. Матрапази обаче предлагат замразен (над 8 лв./кг) и веян – около 12 левчета килото. Но през късното лято и ранната есен си отядохме на хубави паламуди, информира “Черно море”.

Като стана въпрос за рибари, още има и зарган. Е, не в количествата на сафрида и чернокопа, но подобната на змиорка риба също е вкусна. Ако се приготви правилно.

Чернокопът е хит в последните седмици. Приготвен на скара трудно намира конкуренция, но и маринован също „върви“ добре. Цената му варира в доста широки граници – от 5 до близо 12 лв. за килограм.

Докато излиза, сафрид се търси. Някои го купуват за пържене, но е добре да се консумира и маринован. Правилно консервиран може да ни радва цяла зима.

Попчетата (познати и като кая) излизат целогодишно, но в променливи количества. По същата схема се лови и цацата, която е хем евтина (когато я има), хем вкусна – опържена в тиган или „на метла“.

Да не забравяме, остават малко дни до Никулден. Празникът се свързва с приготвяне на шаран. Сладководната риба държи цена от 5 – 6 лв./кг. Да поскъпне максимум с лев около 6 декември, вещаят матрапази. Мнозина се канят да купят шарани ден – два преди Никулден и да не рискуват с цената.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА