Поддържаме здравето на мозъка и подобряваме паметта с помощта на чепка грозде дневно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Страхотен вкус и много витамини събира всяко зрънце от десертното грозде. Въпреки че съдържа захар, плодът имат нисък гликемичен индекс и не изглежда да повишават нивата на кръвната захар. Яденето на грозде обаче може да е от полза и за здравето на мозъка , както и да засили паметта.

В 12-седмично проучване при 111 здрави възрастни човека , добавка от 250 мг грозде на ден значително подобрила  резултатите при когнитивен тест, измерващ вниманието, паметта и езика в сравнение с изходните стойности. Друго проучване при здрави млади хора показало, че пиенето на около 230 мл гроздов сок дневно забързва мисълта, подобрява паметта и въздейства положително на настроението 20 минути след консумация.

Освен това в гроздето се съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Няколко проучвания доказват, че тези съединения помагат за предпазване на очите от увреждане от синя светлина  Растителните химикали, открити в него също така могат да предпазят от често срещани очни заболявания. Според прегледно проучване ресвератролът от съставът му може също да помогне за предпазване от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите .

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА