Страхотен вкус и много витамини събира всяко зрънце от десертното грозде. Въпреки че съдържа захар, плодът имат нисък гликемичен индекс и не изглежда да повишават нивата на кръвната захар. Яденето на грозде обаче може да е от полза и за здравето на мозъка , както и да засили паметта.
В 12-седмично проучване при 111 здрави възрастни човека , добавка от 250 мг грозде на ден значително подобрила резултатите при когнитивен тест, измерващ вниманието, паметта и езика в сравнение с изходните стойности. Друго проучване при здрави млади хора показало, че пиенето на около 230 мл гроздов сок дневно забързва мисълта, подобрява паметта и въздейства положително на настроението 20 минути след консумация.
Освен това в гроздето се съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Няколко проучвания доказват, че тези съединения помагат за предпазване на очите от увреждане от синя светлина Растителните химикали, открити в него също така могат да предпазят от често срещани очни заболявания. Според прегледно проучване ресвератролът от съставът му може също да помогне за предпазване от глаукома, катаракта и диабетно заболяване на очите .