Продажбите от сдружения на производители е широко разпространен механизъм в ЕС, който у нас почти не се практикува с всички последствия от това върху цената на реализация на продукцията, сочи доклад за веригата на храните в Общността на Европейската комисия, от който фондация “ИнтелиАгро” е извадила акценти.
В България концентрацията в земеползването е сред най-високите в ЕС, но това не отразява оптимално използване на факторите на производство, като се има предвид, че с 3% от земята и 3,3% от работната сила у нас произвежда едва 0,8% от Брутната добавена стойност в селското стопанство в Общността.
Ниският дял на добавена стойност по веригата не се наблюдава единствено за българските фермери. В европейски и глобален аспект е нормално по-голямата част от крайната цена за потребителя да остава в следващите етапи по веригата. Затова акцент у нас би следвало да е постигане на по-голяма ефективност на българските производители.
Земеделските производители за изложени на по-сериозен ценови риск – рязкото поевтиняване на продукцията не е проблем само за България, а е част от тенденциите на единния пазар, които са отражение на световните пазари. Нужно е земеделците да са по-адаптивни към ценовите промени, да следят внимателно тенденциите на пазара и да планират по-ефективно дейността си, така че в благоприятни години да трупат резерви за лошите.