С 1,5 млн. лв. ще бъдат подпомогнати зеленчукопроизводителите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

С 1,5 милиона лева ще бъдат финансово подпомогнати производителите на зеленчуци – полско и оранжерийно производство, чрез минимална помощ de minimis за 2013 г. Това реши на днешното си заседание Управителният съвет на ДФ “Земеделие”. Средствата ще се предоставят на зеленчукопроизводителите, които отглеждат домати и краставици – полско и оранжерийно производство, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук и главесто зеле.

Ще бъдат финансирани част от разходите за семена, разсад, минерални торове, препарати за растителна защита и поливна вода на производителите на полски и градински зеленчуци с до 44 лв. на декар, както и разходите на производителите на оранжерийни домати и краставици с до 157 лв. на декар. 406 900 лв. ще получат оризопроизводителите за компенсиране на част от разходите за използваната в производството поливна вода.

От тази година започва нова държавна помощ за покриване на разходите на земеделските стопани за имунопрофилактика на животните. 10 млн. лв. ще бъдат авансово разплатени към Българската агенция по безопасност на храните и ветеринарните лекари. УС на ДФ „Земеделие” гласува решение, с което разсрочва отпуснатите на животновъдите кредити през 2008, 2009 и 2010 г. Новият срок за погасяване на задълженията е 10 октомври 2013 г. Приети бяха и указания за държавни помощи за четири традиционни изложения в животновъдството – две овцевъдни изложби, една изложба за коне и една изложба на Черношареното говедо. Общият ресурс за техническите помощи е в размер на 100 000 лв.

Продължава приемът на документи по държавната помощ за компенсиране на разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец”. Освен това се приемат и заявления по държавната помощ за директни доставки на малки количества продукти от животински произход за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама