Розопроизводител: Тази година добивите са по-добри благодарение на дъждовете

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Рекордно ранна кампания по прибиране на розов цвят за стопаните през тази година

“Кампанията по прибиране на розов цвят е към края си. Тази година за пръв път тя стартира толкова рано – още през месец април. Досега това никога не се е случвало около 15-ти и 17-ти април да стартира прибирането на розовия цвят. Това може да се окаже и най-дългата кампания през годините”, заяви в интервю за Агрозона Петър Симеонов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България. 

Добиви

“В началото, когато започнахме да прибираме цвета, картината относно добивите не беше много розова. Причината за това е, че много бързо времето стана прекалено горещо през април. По стечение на обстоятелствата времето помогна на нас  и на преработвателите. В началото на месец май започнаха едни дъждове, които придадоха много добър вид на розовия цвят и нещата се случваха по-добре. Ако не се беше случило, така че метеорологичните условия да помогнат на розопроизводителите, кампанията щеше да е пагубна и за преработвателите и за производителите”, сподели той.

“Средните добиви през изминалата година бяха около 225 кг от декар. Тази година са около 266 кг/дка, с което отчитаме лека ръст в добивите. Именно заради влажността през май добивите се вдигнаха с 30-40%. Затова казваме, че ако не беше дъждът, добивите щяха да бъдат по-малко от миналогодишните. Точните стойности ще се определят, когато самите преработватели подадат декларациите към общинските служби”, допълни Симеонов.

Изкупни цени на розите, нарастващи разходи

“Изкупните цени на розовия цвят тази година са между 3,7-4 лв. Себестойността, която сме си сметнали, тя варира за всеки производител, е между 70 ст. и 1,20 лв”, заяви той.

“Изкупните цени са като миналогодишните, но себестойността се вдига, както и заплащането на работниците. По този начин не остава кой знае каква печалба за розопроизводителите. Затова насаждения не се изкореняват, а се изоставят и в рамките на 2-3 години загиват сами”, коментира производителят.

Работната ръка е основен проблем при розопроизводството

“Тази година заради по-ранното започване на кампанията по розобера ситуацията бе малко по-добра, в сравнение с 2023 г. Не се случи да има изоставени редове, които не са обрани в рамките на деня. Причината за по-добрата ситуация с работната ръка през тази година е ранния цъфтеж на розите и фактът, че момента не съвпадна с узряването на черешите”, сподели още той.

Подпомагане по мярката заради войната в Украйна

“През април получихме подпомагане по 88 лв,/дка по украинската мярка. Надяваме се до края на септември да получим и второ плащане по мярката, предвид решението прилагането на помощта да бъде удължено. Средствата, които получихме през април бяха от помощ, но с тях покрихме текущите разходи за миналата година за данъци и осигуровки. В момента един среден розопроизводител, който е с 40-50 дка рози има годишно 5000 осигуровки + счетоводство и данък, с което разходите скачат над 7-8 хиляди лева. Парите по мярката със сигурност са ни в помощ, но не влизат в градините и по този начин нивото й се запазва както миналогодишното”, коментира Симеонов.

“Необходима е дългосрочна, целенасочена политика от държавата за минимум 5 годин, за да могат да се поддържат насажденията, за да има по-ниска себестойност на продукцията и тя да се реализира по-лесно на международния пазар. Има голям наплив от други държави, които са с национално помпомагане и могат да предложат по-добри изкупни цени на розовото масло”, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама