Без рози на Празника на розата заради рекордно ранното начало на кампанията по прибиране на розовия цвят

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Най-голямото предизвикателство и в тази кампания си остава работната ръка

Цялостно в централна България кампанията по прибиране на розовия цвят тази година подрани и стартира още в първите дни на месец май, на някои места и през април. Това се случва за първи път от поне 15 години. Сухата и топла пролет е основната причина за настоящия по-ранен старт на розобера.

“Кампанията започна месец по-рано, което е много особено тази година. Засега нещата вървят добре като качество и количество на цвета, но никой не си спомня през април да е започвал розобер”, каза пред БНР Веселина Ралчева, биопроизводител на етерично-маслени култури.

Розопроизводителите в казанлъшкия регион се надяват годината да е силна въпреки подраняването на кампанията.

Най-голямото предизвикателство и в тази кампания си остава работната ръка

Розопроизводителите търсят берачи от началото на февруари. Мнозина се опитват да задържат хората, които всяка пролет канят в градините си. Цената за бране е около 1,50 лв. за берачите, но с допълнителните разходи за транспорт реало цената за бране достига до около 2 лева. Изкупната цена е около 3,7-4 лева за килограм.

“В следващите дни очакваме бум на цъфтежа. Липсата на работна ръка е основен проблем – това е целогодишен труд”, коментира за БНТ  Петър Симеонов, розопроизводител от град Гурково и председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България.

По думите му друг проблем е липсата на препарати за растителна защита.

Около 50 000 декара са насажденията с маслодайна роза в България. Очаква се да бъдат прибрани нъпълно до края на май. Празниците на розата в Павел баня са на 13 юни, а в Казанлък кулминацията на честванията на фестивала е на 2 юни.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама