Розоберът пред провал

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

В навечерието на розовата кампания земеделските производители са изправени пред практическа невъзможност за сключване на изискуемите от законодателството еднодневни трудови договори за кампанийна работа. Министерството на труда и социалната политика е сигнализирано многократно за проблема, съобщи  Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация “Етерични масла, парфюмерия и козметика”. Според нея еднодневните трудови договори са уникална правна възможност без алтернатива при наемане на работници за сезонни кампании, но изброи редица несъвършенства на правната уредба, които затрудняват приложението им.

Процедурата по сключването и отчитането на тези договори е времеемка. При добра, стройна организация и добро съдействие от безработните лица оформянето на един договор отнема около 3 минути, а по време на розовата кампания един производител на ден наема между 400 и 600 души. Договорът трябва да бъде сключен преди работникът да влезе в розовите масиви, което се случва призори в 4-5 часа, уточни Узунова пред националното радио. Практически сме изправени пред варианта да извикаме работниците няколко часа преди розобера, дори без да знаем кои точно са работниците, защото те решават в коя градина да отидат, каза още тя.

Не може земеделският стопанин да бъде изправен пред толкова тежка процедура, в която той е единствено действащо лице и за което ще бъде санкциониран, ако договорът не бъде сключен, отбеляза Узунова. Санкцията за несключен договор е 1 500 лв.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама