Рискът за безопасността при храните идва най-често от количеството на влаганите компоненти и дали са коректно отразени върху етикетите и маркировките, каза днес доц.Събка Пашова, ръководител на катедра “Стокознание” при Икономическия университет във Варна.
По думите й за потребителите може да са опасни и тъканите, облеклата и обувките в зависимост от това какви оцветители са ползвани и дали вложените материали са с нужния клас безопасност. Според експерта рискова група са и пластмасовите опаковки, особено когато са в контакт със стоките.
Проблемите, свързани със състава, качеството, безопасността и начина на съхранение на стоките, бяха част от темите на 13-а научна конференция с международно участие, която започна днес в Икономическия университет във Варна
Форумът е посветен на 70-годишнината на специалността “Стокознание” в учебното заведение.
“Бъдещото развитие на стоковедната наука е в посока прилагане на модерните технологии и устойчивото развитие на сектора”, допълни Пашова за БТА. По думите й бизнесът става все по-активен и търси взаимодействие с научните лаборатории в университета, като участва включително и при разработването на учебните програми. Катедрата си партнира успешно и с Агенция Митници”, каза още Пашова и уточни, че студентите се запознават с най-актуалните проблеми в стокознанието, както и с всички актуални промени в законодателството на национално и общностно ниво.