Рибата е поскъпнала с 4 лв. за последните 10 години. Ако през 2005 г. прясната и замразена риба е струвала средно 2, 60 лв. за килограм, то през 2015 г. тази цена се покачва до 6, 10 лв./кг. Това показват статистически данни на НСИ. Още по- голяма е разликата при обработената продукция. Ако преди тя е била 4, 50 лв. за кило, то сега я продават за 10, 60 лв. средно. При рибните консерви увеличението в цената е с над 2 лв. – 6 лв. преди и 8, 50 лв. сега.
Ето и още любопитни факти за развитието на рибния пазар у нас. 10 416 т риба и рибни продукти са произведени през 2015 г. (7 448 т през 2005 година). 928 души са заети в сектора при 659 преди 10 години, а търговските обекти са 462. Вносът възлиза на 139.7 млн. лв. , а през 2005 г. е бил едва 30.7 млн. лв. Износът съответно е на стойност 49.2 млн. лв. при предишни 15.3 млн. лв. Средното потребление се е увеличило с 1 кг.
А ето и какво изнасяме по видове продукти – 5 912 тона риба, ракообразни и мекотели – живи, пресни, охладени, замразени, пушени или осолени и 3 152 тона преработени рибни продукти (готови храни и консерви от риба, в т. ч. хайвер, консервирани ракообразни и мекотели). Износът на замразена риба (с изключение на филетата) продължава да заема водещо място. Близо половината от експортната замразена риба е скумрия – 1 016 тона. Уловът на вида обаче не се осъществява в страната, поради което за задоволяване на търсенето на пазара, както за директна консумация, така и за консервната промишленост, ежегодно се компенсира с внос. Сравнително голям е и износът на замразен шпрот, трицона или цаца – 688 тона.
Страната ни е и страхотен преработвател. 2/3 от вносната риба в България се преработва и изнася, предимно в Европа. Това съобщи пред „Агрозона“ Йордан Господинов, председател на асоциация „БГ ФИШ“. „Трябва да разсеем мита, че в страната се внася риба, която българите консумират, за сметка на собствената продукция. Ние ядем българска риба. Повечето от вноса отива в преработвателни предприятия, след което отново излиза от страната“.
В страната много често се преработват видове, които не отглеждаме – сьомга, скариди. Като краен продукт често срещана е охладената риба, филетата, слайсовете, месо от рапани, мариновани скариди, от които се правят различни деликатеси, както и дълбоко замразени риби, които се правят на шайби. Трябва да отбележим, че голям дял в преработката заемат и рибните консерви. Те се правят от няколко предприятия, които работят със своите ниши и правят добри печалби, предлагайки хубаво качество.