Рибари от поречието на Янтра се готвят за протест заради отровена риба

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Десетки жители на селата в региона на Велико Търново и Горна Оряховица алармират, че непрекъснато от водите на река Янтра изплува умряла риба. За това пише news.bg, цитирайки информация на БНТ. Рибари от района твърдят, че масово натравяне на риба има понепо няколко пъти в годината, защото един от големите заводи в региона изхвърля огромни количества отровни отпадъци направо във водите на реката. Te готвят протест срещу безнаказаното отправяне на река Янтра.

Рибарите край горонооряховското село Драганово смятат, че от предприятието изливат отрова с цистернинаправо в реката, а институциите бездействат. Екоинспекцията във Велико Търново е правила проверкислед десетките сигнали на хората. Резултатите показват, черибата умира от липса на кислород и наличието на огромно количество водорасли. От екоинспекцията са направили предписание на кметството в Драганово, което се задължава да почисти речното корито. Рибарите обаче са категорични, че инспекторите си затварят очите за тоновете отрова, която се излива всяка седмица в реката.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама