Ресорната комисия промени текстовете в Закона за защита на конкуренцията

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Комисията по икономическа политика и туризъм промени тестове от върнатия от президента Закон за защита на конкуренцията, съобщава пресцентърът на Народното събрание. В договорите на българските доставчици с търговските вериги няма да може да има клаузи за такси, срещу които не стои никаква услуга. Извън закона ще бъдат и отстъпки, които водят до понижение на цената под себестойността на стоката. Решенията станаха факт при четвъртото обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, а текстовете са приети с консенсус.

Припомняме, че Законът вече беше приет през юни тази година, но президентът Плевнелиев наложи вето. Пред журналисти депутатът Корнелия Нинова е пояснила, че в определението за „Злоупотреба с по-силна позиция при договаряне” с приетия текст се конкретизира какво означават страните при договарянето. Ново е допълнението, че става въпрос за микро, малки и средни предприятия – така, както е записано и в Закона за малки и средни предприятия. В предишния вариант всички страни са били само “доставчици”.

Въвежда се изискването всички фирми с оборот до 97,5 млн. лева да оповестяват публично договорите си с доставчиците пред Комисията за защита на конкуренцията. В текстовете, които президентът Плевнелиев върна, прагът е оборот до 50 млн. лева. Представители на големите търговски вериги са изразили негодувание срещу приетия праг, но по думите на Нинова тази сума е фиксирана в Закона за малки и средни предприятия и ако в Закона за защита на конкуренцията остане по-малкият праг,  между двата закона ще има противоречие.

Срокът за търговските вериги да приведат договорите си в съответствие с новото законодателство е шест месеца. Веригите искат по-дълъг срок, но този период е съвсем реален, коментира Корнелия Нинова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама