Рекордно нисък интерес към риба на пазарите във Варна отчитат търговци

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Цените на рибата преди Никулден не се различават от миналогодишните

Два дни преди Никулден продавачите на риба и рибни деликатеси на борсата на Колхозния пазар и пазар „Чаталджа” отчитат рекордно нисък интерес. Въпреки големият избор от предлагана стока и тазгодишният богат улов, търговците се оплакват, че все по-малко хора си купуват риба за празника, показва проверка на „Дарик”.

„Оборотът никога не е бил толкова слаб дни преди Никулден. Предлагаме най-различни риби от 1 до 10 килограма. Хората, които си купуват, предпочитат да вземат максимум едно-две кила и то от най-евтината риба”, обясниха търговците.

Най-търсени през тази година са живите речни риби. Традиционният за Никулден шаран върви по 6 лв. Предлага се както жив, така и замразен.  Срещу допълнително заплащане някои продавачи предлагат и изчистване на рибата. Търсят се още филета сьомга и пъстърва.

По-рядко се продават сомовете и толстолоба. Килограм сом се търгува за 12 лв., а толстолоб за 3 лв. Сред морските риби традиционно най-сериозен интерес има към скумрията, която може да се намери за 5-6 лв. Предлагат се още зарган, ципура и сафрид.

Цацата и рибите с много кости почти отсъстват от сергиите на варненската рибна борса. За сметка на това може да се видят различни морски и речни деликатеси – раци (15 лв. килограма), миди, скариди, пипала от октопод и др.

Някои от купувачите коментираха, че предпочитат риби, които са подходящи за супа и скара. Други смятат да приготвят традиционния пълнен шаран с орехи и лук.

България е на едно от последните места по консумация на риба в Европейския съюз с 5.4 кг средно на човек годишно, поради което повечето производители в бранша се насочват към външни пазари.

Статистиката на Агенция по безопасност на храните показва, че производството на аквакултури се е увеличило от 7.5 хил. тона през 2012 г. до 12.1 хил. тона през 2013 г., което представлява ръст от 61.1%. Отчита се голям ръст в откриването на ферми за миди, а очакванията са, че производството на морския деликатес ще се увеличи  3-4 в сравнение с 2012 г., когато е било около 800 тона.

Към момента в страната има 47 рибни предприятия. През 2012 г. броят на рибовъдните стопанства е бил 388, а миналата година те се увеличават до 510 (470 за сладководни аквакултури и 40 за морски), което според наблюдатели е следствие от промяната в Закона за рибарството и аквакултурите и наложената пререгистрация.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА