Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повишава тази седмица с 2% до 1,507 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), предава “Дарик”. От средата на март индексът се повишава с близо 7%. От ДКСБТ отчитат, че подобно повишаване на цените се наблюдава почти всяка година преди Великден.
Цената на вносните доматите се е повишила за седмица с 10,1% до 2,52 лева за килограм. Вносните краставици поскъпват със 7,8% до 2,21 лева. Цената на българските оранжерийни краставици е отчела ръст с 20,7% до 2,92 лева за килограм. Зелето на едро е вървяло по 1,06 лева за килограм, а картофите по 0,52 лева за килограм. Зелената салата поскъпва със 7% до 1,07 лева за брой. Стойността на връзка репички на едро е по 0,67 лева.
Цената на ябълките е спаднала с 1% до 1,01 лева за килограм. Лимоните се търгуват средно по 1,66 лева за килограм, а портокалите – по 1,18 лева за килограм.
Стойността на кравето сирене спада с 0,5% и се продава средно по 5,53 лв./кг, а кашкавалът тип “Витоша” се търгува средно по 10,39 лв./кг. Олиото поевтинява с 0,5% до 1,90 лева за литър. Ръст е отчетен в цената на каймата – с три стотинки и се продава по сто до 4,78 лева за килограм. Цената на килограм пилешкото месо е 3,96 лева, а на килограм захар – средно по 1,19 лв./ кг.
Брашното тип “500” се търгува по 0,85 лева за килограм, зрелият фасул – по 3,89 лв./кг. Стойността на яйцата е отчетена 0,19 лева за брой на едро.