Увеличение на производството на свинско месо в ЕС с около 0,5% през 2020 г. сочи краткосрочната прогноза на ЕК, основавайки се на изгодните цени и значителните възможности за износ. Това става ясно от анализа на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
Глобалният индекс на цените на месото отчитан от FAO се понижава и през юни – с 0,6% за месец и с 6% спрямо юни 2019 г. Общият ценови спад е най-голям при цените на пилешкото месо (-3,6% на месечна база). Според актуализираната прогноза на USDA, световното производство на свинско месо се очаква да възлезе на 96 млн.т. през 2020 г., което е спад с 6% в сравнение с изминалата година.
Предвижда се производството на пилешко месо в ЕС да намалее с около 2% през настоящата година, като консумацията ще падне до 24 кг на човек заради силната конкуренция на външни пазари от Бразилия.
Прогнозираният спад при производството на говеждо и телешко месо е с 1,7% на годишна база, а при потреблението – с 2%. Очакванията са производството на говеждо месо в глобален план да намалее до 60,7 млн. тона (-1,5% на годишна база), което вещае добри ценови перспективи в следващите месеци.