Увеличават се случаите на листериоза сред две уязвими групи от населението – възрастните хора над 75 години и жените между 25-44 години (вероятно поради бременност), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Това е едно от основните заключения в научното становище на Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) относно Listeria monocytogenes и рисковете за общественото здраве, свързани със замърсени готови за директна консумация храни. Повечето хора се заразяват чрез прием на готови за директна консумация храни – като пушена и маринована риба, термично обработено месо и меко и полу-меко сирене. Въпреки това, други храни като например – готовите салати, също могат да доведат до инфекции.
Експертите изчисляват, че една трета от случаите на листериоза се дължат на развитието на Listeria monocytogenes в храните, приготвени в домашни условия и съхранявани в хладилника. Международни организации, като Световната здравна организация препоръчват – храната да се съхранява при температура под +5°C !